Din helg i Champagne

Till Champagne tar du dig enklast med flyg, destination Paris. Från flygplatsen reser du de sista tolv milen med snabbtåget till Reims eller genom att plocka upp en hyrbil. Har du tänkt att bila ner från Sverige får du räkna med en övernattning i södra Tyskland efter det att du lämnat Öresundsbron. Du ankommer bubbelriket påföljande eftermiddag, förutsatt att du kör i ett sträck.

Var ska jag bo?


Var ska jag bo?
Grundtipset är att bo i eller i närheten av Épernay. Épernay är regionens hjärta, både bildligt och bokstavligt. Härifrån når du snabbast alla delar av distriktet, oavsett väderstreck. Norrut kommer du till Reims på tjugo minuter. Österut hamnar du snabbt på Montagne de Reims. Västerut följer du Marnefloden längs med Vallée de la Marne, och söderut kommer du direkt på Côte des Blancs. Med andra ord, ett perfekt läge för att minimera restiden.


Vad får jag inte missa?


Vad får jag inte missa?
Kanske vill du hinna med att prova så många olika champagner som möjligt. Eller bara njuta av en lugn helg med god mat och stillsamt boende. Möjligen är det de vackra landskapen med böljande druvodlingar som lockar. Oavsett vilket så finns det några upplevelser du inte får missa. Katedralen i Reims är en sådan. Liksom Avenue de Champagne i Épernay. Paradgatan är dessutom en utmärkt startpunkt för din champagnehelg. Épernays mycket behjälpliga turistbyrå är belägen i början av avenyn. En eller ett par guidade turer hos något av de stora husen, som tillsammans regerar över 100 kilometer champagnekällare, ger en bra första inblick i bubblornas värld. Du kommer inte heller att ångra att du tillbringar en dag längs med Route Touristique du Champagne och stannar till i några av Champagnes många byar. Och framför allt måste du knacka på hos de lokala småodlarna och be om att få stiga på för en provsmakning. Känner du dig tveksam om var du ska börja behöver du bara följa uppmaningen på den vanligt förekommande skylten i varje Champagneby: Dégustation ici.


Tid över?


Tid över?
Har du tid över efter det att du klarat av “måste”-listan, finns det ett stort urval av upplevelser i “bör se”-kategorin. För den konsthistoriskt och arkitektoniskt intresserade rekommenderas någon av Reims byggnadskulturella upplevelser. Det ikoniska landmärket fyren i Verzenay huserar ett fint museum, och att besöka slottet i Montmort är aldrig fel. Den mest udda naturupplevelsen är den fascinerande dvärgboksskogen Les Faux utanför Verzy. Har du en extra dag till förfogande, eller om du ändå planerat att fortsätta din Frankrikevistelse med en biltur söderut, bör du absolut stanna till i den pittoreska byn Les Riceys, i Champagnes sydligaste delområde Aube.

Men ibland kan det också vara skönt att slippa stressa runt bara för att försöka hinna med så mycket som möjligt. När vårsolen tittar fram är det en lisa för själen att stanna till vid någon av de panoramiska utkikspunkterna längs med Montagne de Reims och lägga ut en filt på marken. Plocka sedan fram glas och nyinköpt bubbel, och njut av stunden.