Olika producenter

I Champagne hittar du småodlare, champagnehus och kooperativ. Vad är skillnaden? Scrolla ner och läs mer.

Småodlare


Att åka runt i Champagne, stanna till i en by och prova champagne från några småodlare är en fröjd för både gom och själ. I Champagnedistriktet finns det runt 5.000 registrerade odlarproducenter och den typiske småodlaren tillverkar från 10.000 upp till 100.000 flaskor per år.
En viktig skillnad mellan en småodlare och ett champagnehus är att odlaren bara får tillverka champagne av druvor från den egna marken. En småodlarchampagne är därför oftast ett typiskt terroir-vin; det återspeglar förutsättningarna som är speciella för området där druvorna växer och vinet framställs. Många småodlare säljer en del av sin skörd till champagnehusen.
Den överväldigande majoriteten småodlar-champagner säljs och dricks i Frankrike. Endast runt tio procent av småodlarnas flaskor exporteras till andra länder. Anledningen är den begränsade produktionen i kombination med den stora lokala efterfrågan.
På etiketten känner du igen en småodlar-champagne genom att registreringsnumret börjar på RM, som står för récoltant manipulant (odlarproducent).


Champagnehus


De tio största champagnehusen står tillsammans för över hälften av all champagne som konsumeras på jordklotet. Världens största champagneproducent är Moët & Chandon, som säljer över 30 miljoner flaskor per år. Det motsvarar cirka 10 procent av all champagne.
Ungefär 300 producenter är champagnehus och betecknas NM, négociant manipulant (handlarproducent). Till skillnad från småodlarna får champagnehusen köpa druvor från andra jordägare för att framställa sina champagner. Det finns inget champagnehus som äger tillräckligt mycket odlingsmark för att täcka det egna produktionsbehovet. I teorin behöver ett champagnehus inte heller äga egen mark för att tillverka champagne; förutom att köpa druvor har champagnehusen även rätt att handla champagne sur latte. Det betyder att man får köpa champagneflaskor som ligger på jästfällning av andra producenter och sedan färdigställa slutprodukten själv.


Kooperativ


Ett kooperativ är en gemenskap av flera mindre odlare som gått samman, oftast för att dela på produktionsanläggningen och på så sätt få ned kostnaden. Bland de drygt 130 kooperativ som finns i Champagne är en handfull riktigt stora, där det största kooperativet har över 2.000 medlemmar.
Det finns två kooperativ-beteckningar som du kan hitta på champagneetiketten. CM, Coopérative de Manipulation (producentkooperativ), betyder att champagnen är tillverkad av och på kooperativet. När du däremot läser RC, récoltant coopérateur (odlarkooperatör), på etiketten innebär det att en odlare ger ut en egen champagne i eget namn, men använder kooperativets resurser för delar av tillverkningen. Ett kooperativ är ett sätt för många små odlare att få möjlighet att ge ut en egen champagne.