Olika sorters champagner

Champagne är inte en homogen dryck. Varje champagneproducent har sin egen smakstil. Stilen påverkas av en mängd olika faktorer, till exempel vilka druvor vinet är gjort på, i vilka byar odlingarna är belägna, hur länge champagnen lagrats på sin jästfällning, hur torr den är och, kanske framför allt, champagnemakarens hantverkskunnande.
Scrolla neråt för att läsa vad som kännetecknar olika sorters champagner som standardcuvée, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, årgångschampagne, roséchampagne och prestigechampagne.

Husets champagne – standardcuvée


Den i särklass vanligaste champagnesorten är den standardcuvée, eller huschampagne, som varje producent tillverkar. Den ska smaka likadant år efter år och representerar husets stil. Huschampagnen är en blandning av olika årgångar och betecknas NV, vilket står för Non Vintage. Oftast är är huschampagnen också gjord på flera olika druvsorter, cuvée på flera druvor.


Blanc de Blancs


Ibland står det Blanc de Blancs på champagneetiketten. Det betyder vitt vin av vita druvor och syftar nästan alltid på att champagnen endast är gjord på vin från chardonnaydruvan. I undantagsfall kan en Blanc de Blancs också innehålla vin från någon av Champagnes gamla och udda druvor, som till exempel pinot blanc eller petit meslier. En champagne som är betecknad Blanc de Blancs kan alltså inte innehålla vin gjort på pinot noir eller meunier. Den kan däremot innehålla vin gjort på chardonnay från olika byar i Champagne. Blanc de Blancs-champagner är ofta väldigt friska och eleganta. Smaker som lime, apelsin och färska trädgårdsfrukter används ofta för att beskriva en Blanc de Blancs.


Blanc de Noirs


Blanc de Noirs är motsatsen till Blanc de Blancs och betyder vitt vin av mörka druvor. En Blanc de Noirs är gjord på endast mörka druvor. Det kan vara pinot noir eller meunier, men pinot noir är oftast den dominerande druvan. Blanc de Noirs-champagner är allmänt mer kraftfulla i smaken jämfört med Blanc de Blancs-champagner. De brukar ofta beskrivas i termer av torkade frukter och med dofter av nötter och lädertoner.


Årgångschampagne


De år då skörden varit av extra hög kvalitet brukar de flesta champagneproducenter framställa en årgångschampagne, på franska millésimé. Standardcuvéen är årgångslös, medan en millésimé är gjord på druvor från ett specifikt år. Året står på etiketten och årgångschampagner är alltid dyrare än producentens standardchampagne. En årgångschampagne representerar inte champagneproducentens typiska husstil, en årgång ska vara typisk för det specifika året. Årgångschampagner måste lagras under minst 36 månader på sin jästfällning innan de får släppas till försäljning.


Roséchampagne


Hur får roséchampagnen sin färg? I Champagne är det vanligaste att man blandar i rött vin gjort på pinot noir och/eller meunier. Mellan 10 och 20 procent rött vin brukar blandas med det stilla vita vinet före buteljering. En ovanligare metod är att man låter de mörka druvornas skal ligga kvar och färga vinet. Roséchampagner gjorda på denna metod kallas rosé de saignée. Roséchampagner smakar ofta av jordgubbar och andra röda bär. Som du kan utläsa av Champagnekompassen är roséchampagne ett jättebra allroundalternativ till nästan all slags mat.


Prestigechampagne


Den absolut “finaste” sortens champagne brukar betecknas Prestige Cuvée och symboliserar det bästa som producenten kan ta fram. En prestigecuvée är ofta också en årgångschampagne. Därutöver brukar framställningen innehålla något extraordinärt moment. Det kan vara att druvorna kommer från ett speciellt område inom en Grand Cru-by, att vinifieringen skett på små ekfat eller att vinet lagrats extra länge. En prestigecuvée brukar nästan alltid marknadsföras i en annorlunda flaska för att framhäva dess speciella innehåll.