Gamla ordspråk

Champagnebonden har genom tiderna gett upphov till många skrönor och sägner som mynnat ut i odödliga ordspråk. Här hittar du ett urval av dessa gamla ordspråk från Champagne och bakgrunden till deras uppkomst.


”CHAMPAGNEBONDEN VISAR SIG I MÅNGA SKEPNADER.”

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


”DET HÄNDER ATT CHAMPAGNEBONDEN DRICKER SPRIT OCH DRUVMUST.”

Ordspråkets ursprung

I Champagne får man pressa druvorna från skörden i tre omgångar, men bara musten från de två första pressningarna får användas för att tillverka bubbel. Vad händer med druvmusten från den tredje pressningen? Jo, den blandas med alkohol. Resultatet blir det söta starkvinet ratafia. Champagnebonden gillar att sippa på ratafia till kaffet efter maten. En god och enkel dessert får du genom att hälla en skvätt ratafia i en urgröpt halva cantaloupemelon. 
Gör som Champagnebonden. Drick sprit och druvmust.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


”CHAMPAGNEBONDEN ÄR KRITISK.”

Ordspråkets ursprung

Champagnes bönder är lika kritiska för distriktet som områdets unika kritjord. Kritan ger det bubblande vinet dess oefterhärmliga mineralitet – böndernas vingårdar säkerställer att de stora producenterna får druvor. Inga av de världskända champagnehusen skulle klara sig utan de små jordägarna och deras odlingar. I Champagne lever husen och odlarna i symbios. Men det är Champagnebonden som är kritisk.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


”IBLAND PIMPLAR CHAMPAGNEBONDEN ROSÉTJUT.”

Ordspråkets ursprung

När Champagnebonden reser runt i distriktets sydligaste delområde Aube stannar hen alltid till i den pittoreska byn Les Riceys. Byn är inte bara medeltidsvacker. Den är också ett unikum i Frankrike; här samsas nämligen hela tre olika olika vinappellationer. Förutom AOP Champagne och det stilla vinet AOP Coteaux Champenois produceras här också ett egensinnigt rosévin under appellationen AOP Rosés des Riceys. Detta stilla rosévin liknar inget annat och på färgen är det lätt att missta det för ett rödvin. En rosé från Riceys lagras ofta 5-15 år på flaskan i producentens källare innan Champagnebonden får chansen att smutta på den.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


”DET REGNAR ALDRIG PÅ CHAMPAGNEBONDEN.”

Ordspråkets ursprung

Regn är viktigt i Champagne. Särskilt eftersom det inte är tillåtet med konstbevattning. Moder Jord har löst problemet på ett fiffigt sätt. Den unika kritjorden i distriktet fungerar som en tvättsvamp. När det regnar suger kritan åt sig vattnet och lagrar det tack vare sin porösa densitet. Under den torra årstiden dricker vinrankornas rötter från denna “vattenreservoar”.  Dock är det ett välkänt faktum att det aldrig regnar på Champagnebonden. Ty – hen använder paraply.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


”CHAMPAGNEBONDEN HAR TIO MAGNUMFLASKORS STYRKA.”

Ordspråkets ursprung

En magnumflaska väger 3,2 kilo och är dubbelt så stor som en standardbutelj. Magnumflaskan – som rymmer 1,5 liter gyllene nektar – är också dubbelt så rolig. För riktigt speciella tillfällen finns ännu större champagnebuteljer:

  • Jerobaum: 3 liter
  • Rehobaum: 4,5 liter
  • Methusalem: 6 liter
  • Salmanazar: 9 liter
  • Balthasar: 12 liter
  • Nebuchadnezzar: 15 liter
  • Solomon: 18 liter
  • Sovereign: 26,25 liter
  • Primat: 27 liter
  • Melchizedek: 30 liter

Alla buteljer upp till jerobaum-storlek måste lagras på sin jästfällning i flaskan. Efterföljande storlekar tillverkas ofta genom att föra över champagne från mindre flaskor. Många frågar sig hur man kan servera champagne ur en riktigt stor och tung flaska, som till exempel en 15-liters Nebuchadnezzar. Vanligtvis häller då två personer upp med hjälp av en bärsele. Detta gäller dock förstås inte Champagnebonden. Enligt legenden har Champagnebonden tio magnumflaskors styrka.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


“IBLAND LÄMNAR CHAMPAGNEBONDEN VINGÅRDSMYLLAN OCH GÅR OMKRING PÅ AVENUE DE CHAMPAGNE SOM EN HELT VANLIG MÄNNISKA.” 

Ordspråkets ursprung

Det ryktas att första gången som Champagnebonden glimtades på den en kilometer långa Avenue de Champagne i Épernay var den 23 februari år 1900. Vid detta tillfälle sägs det att hen skyndade till undsättning när Pol Rogers källare (utgrävda under sidogatan rue Henri Lelarge) hade rasat samman. Något som i efterhand visade sig ha krossat 1,5 miljoner flaskor och 500 ekfat, samt skapat ett fyra meter djupt hål i gatan. 

Under de efterföljande åren trodde Épernays invånare att Champagnebonden begravts levande under rasmassorna när hen grävt sig ner i underjorden för att försöka rädda buteljer i Pol Rogers ruinerade källare*. Ryktena om Champagnebondens hädanfärd skulle dock visa sig vara överdrivna. Ty anno 1919 sågs Champagnebonden igen, denna gång då hen med tårar i ögonen betraktade George Pol-Rogers sönderbombade hem utanför nummer 36 på Avenue de Champagne. Minst tre tyska bomber hade träffat och totalförstört byggnaden. 

En gladare händelse tilldrog sig måndagen den 28 augusti 1944, strax efter klockan sex på eftermiddagen. Tre av varandra oberoende ögonvittnen kunde vid detta tillfälle förtälja att de tyckte sig ha skymtat Champagnebonden sittande bredvid general George Patton på taket till den stridsvagn som rullade in på avenyn. Två timmar senare hade den sista tyske soldaten flytt från Épernay och andra världskrigets ockupation var äntligen till ända.

De följande 71 åren lär ingen ha uppmärksammat Champagnebondens promenader på Avenue de Champagne. Det vill säga ända fram till år 2015, när en glädjesprudlande champenois ropade till alla flanörer på avenyn att han sett Champagnebonden stå lutad intill minnesmonumentet över första världskrigets offer utanför Hôtel de Ville, alldeles vid avenyns början. Dock var det ingen som trodde på mannen eftersom han ansågs kraftigt överförfriskad. Alla som befann sig på avenyn vid detta tillfälle firade nämligen att Avenue de Champagne utnämnts till världskulturarv av UNESCO.

* I februari 2018, under ett grävarbete hos Champagne Pol Roger, hittade man av en slump en gammal hålighet i den del av källarna som rasat samman år 1900. I hålet låg nitton stycken intakta flaskor årgångschampagner från 1887 till 1898. Till dags dato kan ännu ingen förklara hur dessa buteljer kunnat klara sig helskinnade undan de raserade stenmassorna.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


”IBLAND CHOCKERAR CHAMPAGNEBONDEN SIN OMGIVNING MED ATT DRICKA STILLA VIN.”

Ordspråkets ursprung

Givetvis sörplar Champagnebonden inte på vilket stilla vin som helst inte. När det inte bubblar i glasen föredrar Champagnebonden att smutta på en Coteaux Champenois; det röda eller – ännu ovanligare – vita stilla vin som tillverkas i distriktet med egen ursprungsbeteckning. Det röda vinet från Champagne gjorde regionen känd långt innan de gyllene bubblorna klev in i bilden. Det var också detta vin som den berömda munken Dom Pérignon främst tillverkade under sina 47 år som affärsutvecklare vid klostret i Hautvillers. Champagnes röda vin används flitigt vid tillverkning av de flesta roséchampagner. Rosén får sin färg när lite Coteaux Champenois blandas med bas- och reservvinerna vid buteljeringen, inför den andra jäsningen i flaskan. Den andra jäsningen, som framkallar de magiska bubblorna, kallas prix de mousse på franska. 

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


”CHAMPAGNEBONDEN FINNS ÖVERALLT OCH INGENSTANS.”

Ordspråkets ursprung

Genom tidevarvens gång har många försökt att stilla sin nyfikenhet och avslöja Champagnebondens identitet. Det sägs att Dom Pérignon var den som kommit närmast i denna strävan. Ett äventyr som slutade i ren förskräckelse för den gamle munkens vidkommande, och sedermera utmynnade i det gamla ordspråket “Den som ser Champagnebonden utan mask förvandlas till sten”.

Ty minns detta: det viktiga är inte vem Champagnebonden är, utan vad hen gör. När du får en småodlarchampagne i din hand med Champagnebondens märke kan du alltid sova tryggt. Då vet du att Champagnebonden har hållit sig framme och kvalitetssäkrat innehållet åt dig. Dessa av Champagnebonden godkända småodlarchampagner kan dyka upp där du minst anar det. Eftersom Champagnebonden finns överallt. Och ingenstans.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


“IBLAND SMUTTAR CHAMPAGNEBONDEN PÅ EN DIGESTIV.” 

Ordspråkets ursprung

Ytterst sällan dricker Champagnebonden sprit. Men när det händer sippar hen inte på vilken starkvaror som helst, förstås. Då är det Marc de Champagne som gäller. Marc är ett destillat gjort på de druvrester som blir kvar i pressen. Den samlade franska benämningen för de överblivna druvskalen, stjälkarna och kärnorna är just marc eller aignes.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


“DEN SOM SER CHAMPAGNEBONDEN UTAN MASK FÖRVANDLAS TILL STEN.” 

Ordspråkets ursprung

Enligt folktron är benediktinermunken Pierre Pérignon den ende som sett Champagnebonden utan mask. Detta ska ha inträffat den 14 september år 1715, strax utanför huvudporten till klostret i Premier Cru-byn Hautvillers. Alldeles till sig av glädjeyra hämtade Dom Pérignon en flaska champagne för att fira den makabra händelsen och offentliggöra namnet på bonden bakom masken. Dock, innan munken hunnit yppa ett endaste ord, förvandlades han till sten*. Alltsedan den dagen har Champagnebondens identitet förblivit en väl förborgad hemlighet.

* De förstenade resterna efter Dom Pérignon finns att beskåda utanför Moët & Chandons huvudkontor i Épernay dit stenstoden flyttades på 1960-talet. Här står munken än idag, som avskräckande exempel för alla och envar som försöker avslöja Champagnebondens riktiga identitet.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


“CHAMPAGNEBONDEN DRICKER CHAMPAGNE SNABBARE ÄN SIN EGEN SKUGGA.”

Ordspråkets ursprung

Det finns runt 20.000 jordägare i Champagne. Omkring 5.000 av dessa tillverkar champagne under eget (familje)märke. Ingen vet hur många olika småodlarchampagner som egentligen produceras. Champagnebonden provar hundratals småodlarchampagner varje år och väljer ut de allra bästa. För att hinna med måste Champagnebonden prova och bedöma väldigt snabb. Till och med snabbare än sin egen skugga.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


“NÄR CHAMPAGNEBONDEN DOFTAR I ETT CHAMPAGNEGLAS STÅR TIDEN STILLA.”

Ordspråkets ursprung

Precis som vanliga människor har Champagnebonden runt 650 luktreceptorer och kan särskilja omkring 10.000 olika dofter. Champagnebonden besitter inget särskilt medfött doftsinne för champagne.

Däremot tränar Champagnebonden jättemycket genom att prova hundratals olika småodlarchampagner varje år. Då är hen så koncentrerad att tiden tycks stanna.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


”CHAMPAGNEBONDEN BESITTER TJUGOFEM KUNGARS VISHET.”

Ordspråkets ursprung

Den mäktiga, 81 meter höga, gotiska katedralen Notre-Dame i Reims har varit epicentrum för fransk politik under århundraden. Katedralen började byggas på 1200-talet och färdigställdes tvåhundra år senare, ett stenkast från den plats där Clovis I – frankernas första kristna konung – lät döpa sig nästan tusen år tidigare. Stora delar av Notre-Dame förstördes under första världskrigets bombningar. En intensiv återuppbyggnad vidtog därefter, till stor del finansierad av den amerikanska familjen Rockefeller. 

Under sex sekel kröntes nästan samtliga franska kungar i katedralen i Reims; från Ludvig XIII år 1223 till Karl X år 1825. Som seden bjöd under kröningsceremonin drack de nyblivna kungarna det lokala vinet och åt en kaka från Reims. 

Champagnebonden är lika klok som historiens franska regenter: hen njuter ofta av Champagnes porlande nektar och vid speciella tillfällen händer det att hen doppar en Biscuit Rose de Reims i glaset. 

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


”CHAMPAGNEBONDENS VÄGAR ÄRO OUTGRUNDLIGA.”

Ordspråkets ursprung

För besökare i Champagne är det bekvämt och vackert att resa längs med den snitslade banan i distriktet: Route Touristique du Champagne. Turistvägen slingrar sig över 600 kilometer och löper genom regionens olika deldistrikt; från Montagne de Reims högst upp i norr till Aube längst ner i söder. 

Men givetvis begränsar Champagnebonden inte sitt letande efter guldkorn till Route Touristique du Champagne. Hen ger sig ofta ut på Champagnes oprövade vägar och vingårdar. Det sägs att ingenting kan stoppa Champagnebonden i jakten på att finna de bästa småodlarchampagnerna. Allt för att kunna gräva fram de roligaste flaskorna till just ditt köksbord.

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


“CHAMPAGNEBONDEN ÄR EXTRA SNÄLL MOT DE SNÄLLA.”

Ordspråkets ursprung

Det är allom bekant att man blir klokare av att dricka champagne istället för andra alkoholhaltiga drycker*. Det är också empiriskt bevisat att man blir mycket snäll av champagne. Extra snälla blir alla som dricker småodlarchampagner.

Champagnebonden gör alltid sitt bästa för att hitta de roligaste småodlarchampagnerna. Eftersom småodlarnas produktion är ytterst begränsad så räcker inte alltid de mest eftertraktade cuvéerna åt alla som vill ha flaskor. Men de buteljer som Champagnebonden fyndar fördelas alltid efter principen “först till kvarn”. Champagnebonden anser att alla champagneälskare har lika stor rätt att få ta del av småodlarnas underbara värld.

* Champagne finns till för konversation, där andra drycker finns till för berusning. Champagne stimulerar intellektet, istället för att motarbeta det. (André Therive, fransk allkonstnär)

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


“CHAMPAGNEBONDEN SMYGER TYSTARE ÄN VARGEN.”

Ordspråkets ursprung

En del folklore gör gällande att Champagnebonden håller till i skogarna som omgärdar Montagne de Reims. Denna skyddade regionala Parc Naturel består av vildvuxen lövskog. 

Ingen vet med säkerhet, förstås, men om tesen skulle stämma är området kring Grand Cru-byn Louvois det mest sannolika tillhållet för Champagnebonden. Louvois är den enda Grand Cru-by vars odlingar är helt omgärdade av skog.

Några tror att Champagnebonden har ett rum på Champagne Laurent Perriers slott i Louvois, med anor från 1200-talet. Andra hävdar att de sett Champagnebonden vandra med vargarna längs med odlingarna som ligger nedanför skogshöjden, via Louvois, ner mot Grand Cru-byn Bouzy. Dessa rykten gav en gång i tiden upphov till byns namn (Louvois = La Voie des Loups = vargarnas väg). 

Det har nu förflutit över tio år sedan en varg senast siktades på vägen som löper genom Louvois. 

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.


“CHAMPAGNEBONDEN HAR TUSEN ÖGON OCH TUSEN ÖRON.”

Ordspråkets ursprung

Ett tidlöst mysterium bland bubbelälskare är hur Champagnebonden lyckas hitta så pass många spännande och roliga småodlarchampagner. Hur gör hen?

Det exakta svaret på frågan är en för evig tid väl förborgad hemlighet, även om det viskas bland de äldre champenois i distriktet att Champagnebonden har tillgång till den för allmänheten okända Champagnetelegrafen. Det ryktas om att via Champagnetelegrafen får Champagnebonden löpande exklusiva tips av lokalbefolkningen om kommande champagner och nya småodlarprojekt. 

Bli kompis med Champagnebonden. Prenumerera på nyhetsbrevet här.